Uppletande x3

I måndagsmorse hade jag med mig en kasse ut i skogen, den var fylld av icke betydelsefulla leksaker i mina ögon – men ack så viktiga för hundarna själva ;)

Totalt tror jag att jag hade 15 st med mig ut, jag valde med flit ut ett ganska svårt parti av skogen. Det är en bit berg, en bit äng och en bit skog bara på kanske 50 m bredd och djup. Därimellan är det lite risigt och stundtals ganska lätt skogsmark att jobba i. Målet var att få hundarna att sitta lugnt och fint och vänta på sin tur, låta varje hund lyckas och att samtidigt se hur sökmönstren skiljer sig åt hundarna mellan.

Smilla har ju ett 5 årigt försprång och en gedigen utbildning inom området så där ställer jag givetvis högre krav. Hon ska på givna kommandon jobba så som jag önskar, och utan kommandon jobba utefter vad hon tror sig vara mest effektivt. För att pudlarna skulle sättas på prov gällande stadgan och att sitta tyst fick smillan börja. Jag skickade henne på djupet först, lät henne hitta den leksak som låg precis på ”linjen” i bakkant. Fick henne att passera tre leksaker på vägen in som hon ignorerade – duktig! Det har alltid vart en av smillans svagheter, att byta alt trycka in så många föremål som möjligt i munnen… Efter avlämning och beröm bad jag henne jobba nära, åh vad hon har svårt för det. Man ser hur hon anstränger sig och så gärna gärna vill ut – sträcka ut benen och springa. Men se nu var tanken att vi skulle bli trötta i huvudet och då måste man kanske göra sådant man har svårt för lilla damen :P. Efter att ha irrat runt och egentligen inte jobbat alls utan bara vart frusterad över att man inte fick gå längre bort än 10 m så beslöt hon sig för att klockrent göra 2 bra hämt. Beröm och sen sitta och vila.

Under denna tid så satt en av de svarta tyst, och det var herrn i huset som vart med förr ;). Därför blev det nu hans tur, pip belönas nämligen inte med arbete fröken studsboll…

Täppas fick ett frikommando och fokuserade på de områden smilla inte vart i. Det är lite fascinerande hur han ser ut att tänka. Som om ”ja här har redan smill vart ingen idé att jobba i onödan”, enormt bra egenskap ibland men det finns ju faktiskt tillfällen då tidigare hund kan ha missat något… Hur som helst så var han långsammare än vanligt, vilket i sin tur ledde till mer korrekta fynd och avlämningar. Han är så himla duktig när han vill lysa *glad matte*. När 5 föremål var inhämtade skulle han få vila, men se då drog han en repa… så ett 6e och korrekt avlämnande fick det bli. Det gäller att vara smart sa täppas och verkade nöjd över att han fick jobba en stund till.

Studsa vart tyst efter ett tag, så när täppas var klar fick hon komma fram. Eftersom att hon inte gjort så många uppletanden/sök så gick jag ut i rutan och placerade ut några föremål som de andra hämtat in. Ett varsegod och som en raket for hon ut. Hon jobbar så himla bra i sitt sökmönster, är så imponerad att det kan sitta så naturligt även hos en pudel :P När hon hämtat en 6-7 föremål fick hon jobba dubbelt med Smilla i 2 hämt. Det störde henne lite, men ändå inte så mycket att hon släppte sitt eget jobb. Smilla bryr sig aldrig om andra hundar och jobbar på i sin egen lilla värld.

Jag hoppas jag ska hinna ut en sväng imorgonbitti också, för det är så himla roligt och dessutom uttröttande och givande för de små liven också!