Tillbakablick

Sitter och kikar på 2015 års förehavanden och kan nog inte låta bli att titta tillbaka på 2014 och året som gått.

Förändringarnas år för mig personligen med jobb och husköp, en flock som utökats och massa nya människor att lära känna! Ett fartfyllt år på alla sätt och vis, även om det kanske inte har hunnit speglas så mycket på bloggen under året.

januari14

Januari startades med ett evigt väntande på D-kullen som föddes den 8e, 6 st livliga krabrater med egen vilja och spring i benen redan som små. Månaden fylls med valpgos, härliga promenader med både mina egna och tillsammans med ”valpar” ur tidigare kullar. Njuter verkligen av att få träffa ”mina” valpar ofta i vuxen ålder (!) och är så oerhört tacksam för mina valpköpare som håller kontakten och låter mig med jämna mellanrum pussa på deras juveler.

Utöver D-kullen så blir Rocky även pappa till en kull hos kennel Sine Cera, 3 stycken gossar föddes den 21a. Där jag gladeligen följer grabbarnas upptåg från facebook via sina ägare. De har fått mycket av pappas ”bära” och har exteriöra drag från honom också. Ska bli kul att följa även dem! Nino och Echo är båda godkända i anlagsklass viltspår, Nino har även hunnit med en del i utställningsringarna (både i valpklass och juniorklass).

februari14

D-kullen tar fortfarande massor av tid, vi upptäcker världen både inomhus och utomhus. Vi börjar lära känna deras nya familjer och jag börjar försöka träffa rätt när det gäller rätt valp till rätt hem.

B-kullen (Theo på bilden) fyller 2 år och de har fortsatt utvecklats fint till 6 stycken härliga unghundar i början av livet!  Månaden fylls också av årsmöten i diverse hundföreningar och en del förberedelser inför dem samt en hel del funderingar kring hundar och pudlar specifikt.

I slutet av månaden, den 26e, får Rocky sin tredje kull uppe i Morjärv hos kennel Charmer Wins. Tiken Sussi är en dotter till Täppas och kullen ligger mig varmt om hjärtat av många anledningar.

C-kullen fyller 1 år och det är verkligen 3 levnadsglada individer med hjärtat på rätt ställe. Älta håller mig mer än sysselsatt och är en väldigt rolig hund att leva med, även om mina gråa hår blir allt fler. Bröderna Acke och Orsa är två aktiva grabbar som pysslar med lite av varje med sina mattar. Under året röntgas Älta med A/A och Acke med C/C.

mars14

D-kullen blir 8 veckor på min 30-årsdag. Det blir leveranser hela helgen och jag börjar sakteligen få tillbaka hemmet i vanligt skick. Chilli och Sydney blir kvar några veckor längre för att det skulle passa med deras nya ägares liv. Manta blir Annikas hund ”på riktigt” när hon nu haft 2 kullar hos mig. Jag är så oerhört glad och tacksam att Manta hamnade hos just Annika och framförallt att hon gjorde det möjligt för mig att få ta tillvara på Täppas gener. Manta har fått 12 valpar i 2 kullar, 6 tikar och 6 hanar. Än är det lite tidigt att utvärdera båda kullarna men det jag sett hittills är jag mycket nöjd med. Det är en riktigt kanonhund i lilla Mantafjanta <3

Slutet av mars tillbringas med lite pausvila och massa jobb inför ytterligare ledighet med E-kullen. Jag tränar med mina egna hundar och börjar återigen med rapport med Studsa efter lite vinteruppehåll. Älta blir äldre men inte så mycket klokare ;)

april14

Första helgen i april. En helg jag sent ska glömma. Pudelfullmäktige vart intensiv på många sätt. Lördagen den 5 april, dagen börjar med en så sjuk Älta att jag måste åka in akut bara 30 min innan jag ska befinna mig på PF (Pudelfullmäktige). Röntgen visar att hon svalt en fågel – hel. Hon är vinglig och medtagen men ok trots allt. Jag åker till PF, pappa får åka dit och hämta Älta. Medan jag springer ut och in ur konferensrummet så ringer Mia. Iris valpar 1 vecka för tidigt. Så typiskt henne, kan själv är lite frökens epitet. Jodå. 2 tikvalpar födde hon helt själv när hon var ensam hemma en kort stund. Inga tecken på att det var på gång. Iris fortsätter vara en supermorsa hela tiden med sina små heffaklumpar som var fetare än fetast :)

April månad ägnas mestadels åt just E-kullen.

Tävlingssäsongen drar igång för en hel del Se Upp’are nu när våren kommer! April månad debuterar Orsa, Se Upp Pang i bygget, både i utställningsringen med ett excellent samt i rallylydnaden där han på tre raka får RLD N. Fina grabben precis nybliven 1 åring visar att han kan hålla fokus, hans vår kantas av träning i både lydnad, spår, nosework, agility och rally med mycket duktiga matte Anette.

maj14

E-kullen växer och börjar visa sina rätta personligheter – det är två fröknar med massa bus och redan som små lyckades de göra hyss. Fulla av bus och fulla av envishet. Rocky flyttar hem från sin fodervärd och blir en utmärkt lekfarbror, precis som Täppas som den 25e fyllde hela 10 år <3 Vi njuter av att kunna vara ute och sitter mycket på gräsmattan med valparna och hela flocken.

Theo i b-kullen startar lydnadsklass 1 och tävlar vidare i klassen under året. Acke i c-kullen gör även han utställningsdebut med excellent och CK, på utställningsplatsen klipper jag om honom till en kort t-60. Under maj månad gör Acke och matte även BPH.

Manta studsar tillbaka efter valpkullen och plockar pinnar i agilityn.

juni14

Juni månad kantas, förutom av mycket jobb för mig, av E-kullens leverans och i samband med den även Pudelnationalen. Lilla Lyssa flyttar till Sara i Uppsala och Malin blir norska och delägs mellan mig och matte Merete. Malin fick följa med till nationalen och höll sig på campingen med moster Minis familj. Älta passade på hon också att få umgås lite extra med sin favorit familj <3

Pudelnationalen, årets stora pudelhändelse, innebar en del föreningsarbete för mig. Roligt sådant! På tävlingsbanorna från Se Upp syntes Mini (a-kullen) i debuten i Elitklassen i lydnad, Sofia och Theo (b-kullen) i lydnadsklass 1 och Orsa (c-kullen) i fortsättningsklass i rallylydnaden. Alla tre ekipagen gjorde så bra ifrån sig. Vädret var varmt eller väldigt blött. Det var så trevligt att få träffa er alla! Roligast under hela helgen var att se Mini i ringen med lillmatte, de var så himla fina och blev två i ”barn med hund”.

Iris åkte hem till sin familj efter att ha vart den mest lätta tiken jag skådat när det gäller att ha kull. Fit for fight när valparna är 8 veckor precis som man vill att det ska vara (hjälper förstås att de bara var två huliganerna).

A-kullen fyller 3 år och Mini, Iris, Sami och Sigge är numera vuxna på pappret ;)

På andra sidan östersjön ställs Luna i b-kullen ut under våren och i juni månad debuterar hon i agilityn.

juli14

Värmebölja, jag försöker sysselsätta mina små odjur hemma med rapport, lydnad och spår. Har även en liten spårträff för de som ville och kunde komma. Roligt med så många som orkade ansluta i värmen! Vi hade en givande dag med massa prat och spår. En hel del dejter med promenader och bad med både valpköpare och andra hundvänner blev det också.

Studsa fick en kort frisyr lämplig för plask i vattnet och snabba skick i skogen!

Doris, Se Upp Jag kräver Dans, ställs ut en del i valpklass och får en del BIR-vinster. Fröken utvecklas fint och är en härlig blandning av sin mamma och pappa.

Luna (Se Upp Lyra, b-kullen) tar ett svenskt och ett finskt cert i julimånad. Placerar sig högt upp i bästa tik och kniper ett och annat BIM.

aufusri

Augustimånad och värmen är olidlig. Jag har väldigt svårt för allt som är över 20 grader så jag hoppas att ni som gillar värme hann njuta ordentligt denna sommar så vi kan få vanliga svenska somrar framöver. Jag arbetar hela sommaren igenom och det tär rätt mycket på kropp och knopp. Hundarna får nöja sig med bad och sporadiska träningar. Mycket svampplock med vänner blir det förstås också. Jag arbetar och går på husvisningar, hemnet blir mitt andra hem.

Rocky är på besök hos kennel Sine Cera och följer med dem till Gotland, där plockar han sitt andra cert – tusen tack till Annika och Anna för visning och iordninggörandet! Jag åker på några utställningar med Doris, och får idoga rapporter om lydnadstävlingar och agilityträningar hela laget runt.

sept14

Hösten är alltid en nystart. Svalkan ( ;) ) dofterna och färgerna gör att jag får nytändning. Vi sätter igång med lite viltspår, rapporten fortsätter för Studsa och övriga får även en hel del lydnadsträning. Jag har en valpträff för alla valpar födda hos mig och det är många som kommer – jätteroligt trots att vädret inte visade sig från sin bästa sida.

Doris och Rocky ställs ut och det gör även Luna i Finland. Älta gör BPH och överraskar mig med att vara så oerhört balanserad genom hela ståhejet. Fina lilla fröken börjar mogna även om hennes hyss inte minskar det miinsta. Jag njuter av att vara hundägare och pudelägare specifikt. Husletandet fortsätter.

oktober

Månaden då kennel Se Upp fick 3 utställningschampionat på samma helg. Rocky tog sitt sista cert i Gävle, på samma utställning blev Doris BIRvalp och sedan BIS3. Samma dag tog Luna sitt sista finska cert och blev därmed både svensk och finsk champion! Min först egenuppfödda :D

Lunas kullbror Theo debuterade i bruksspåret med bravur i spåret och lite tjall i lydnaden, på’t igen nästa säsong!

Jag hinner en tur till Norge för att kika på barnbarn, Leah ur b-kullen har sin första kull och jag möts av 5 små underbara galna valpar som påminner mycket om Mantas kullar!

Vi njuter av höstdagarna som är fria från regn och äntligen hittar vi vårt hus! nov14

November och tillträde till huset. Här går jag in i renoveringskoma/tunneln och där är jag än…

Vi åker dock på en inofficiell utställning där Doris blir BIS3 junior, Lyssa BIRvalp, Rocky BIM och Studsa BIR samt BIG3a. Är nog den första inoffen jag åker på, den fyllde sin funktion med träning för valpar/juniorer och lite ”avdamning” av de äldre. Trevlig dag i svinkallt ridhus.

Jag träffar även Sigge ur A-kullen och går en härlig promenad i Norrtälje med matte Malin och storebror Musse.

Acke i C-kullen debuterar i agilityn.

aDSC_0116

December månad. Årets slut. Älta går ett viltspårsprov i anlagsklass under månadens värsta väder med orkanstyrka och ösregn, något hon klarar utan problem. Hon är och kommer nog utvecklas än mer till en väldigt bra spårhund!

Doris ställs på Stora Stockholm med ett slätt exellent och väldigt roligt i ringen ;)

Året tar slut.

 

Under året har hundar från Se Upp således tävlat i lydnadsklass 1 och elit, bruksspår, agility, viltspår, rallylydnad i olika klasser och ställts ut. Jag vet också att det tränas rapport, agility, nosework, hårda spår, freestyle och säkert en massa annat – ni är fantastiskt duktiga på att sysselsätta er och era hundar! Trots att jag är enormt glad för de resultaten och är stolt över vad alla ni mina valpköpare presterar så är jag mest nöjd över att ni alla ger er hund precis det den behöver. Promenader, aktivering och en massa kärlek. Alla meriter syns inte på papper och att vara sällskapshund är pudelns främsta egenskap!

Jag hoppas att vi kommer ses lika mycket under 2015 som vi gjort under 2014. Att ni som vill förgylla er tid med er hund på tävlingsbanorna går all in och satsar, att ni som trivs bäst i hemmiljö fortsätter att utveckla er relation med er hund och har ett underbart hundliv!