Sociala medier

Jag var länge en ”våga vägra facebook” anhängare, sen fastnade jag och nu är jag fast. På gott och ont. Jag trivs med att kunna se vad som händer med vänner och bekanta på ett lättsamt sätt utan att behöva ”kolla upp” det själv. Facebook är ett bra ställe att få reda på hur folk mår, vad de gör och även vad som sker i samhället i stort.

Hundmänniska som jag är, så kretsar det mesta i mitt liv kring hundarna. Tragiskt tycker säkert en del andra känner igen sig. Mina närmsta icke hundiga vänner har nog vant sig vid detta laget ;)  Och hundvännerna borde känna igen sig, eller så gör de det inte utan tycker att man är lite over the top kring anekdoter från vårt liv. För så är det – jag, Smilla, Täppas, Studsa och Spira är en flock. Vi lever som en familj och det är så mitt liv ser ut just nu. Det kan inte jag komma ifrån, eller hur ska jag uttrycka mig – det är så jag valt att leva mitt liv, ett val jag tror jag gjorde för 18 år sedan när Ebba kom in i mitt liv. Hundarna kommer alltid ta väldigt stor plats i mitt liv, därför tar de plats på de sociala medier där jag är aktiv – dvs facebook.

Jag har under en tid funderat på det här med facebooks vara eller icke vara. Vad får jag ut av det?  Att hålla mig uppdaterad kring andras liv är ju som jag nämnde en grej. Men är det egentligen nödvändig information att veta vad någons bekant bekant gjorde på förmiddagen, eller är det så i själva verket att vi matas med information som vi egentligen likväl kunde vara utan. Eller kanske information som om vi vart genuint intresserade av kunnat ta reda på av personen direkt istället.

Behovet av att vara uppdaterad – för vem, varför? Hur många av de ”vänner” jag har på facebook är inne och kikar på hemsidan – i bloggen? Finns det verkligen ett behov av att vara vän med mig på facebook och ta del av mina vardagliga uppdateringar som kanske ”stör” eller inte fyller någon information när man kan vända sig till hemsidan och få den info man är intresserad av utan problem. Kanske till och med lättare att ta del av informationen via hemsidan för då behöver man inte vara artig nog att ”gilla” eller kommentera. Då kan man vara den anonyma personen man kanske egentligen vill vara, för att hålla koll och vara uppdaterad.

Jag skulle inte ha en hemsida/blogg om jag inte fann det roligt, nödvändigt och viktigt både för egen del men också för er där ute som av någon anledning är intresserad av vad vi gör här hemma. Då skulle jag nöja mig med mail och facebook. Men hemsidan och bloggen är mer hundiga än facebook, ger mig mer utrymme att skriva mer och berätta mer om hundarna och givetvis även valparna/avkommor. Ändå har det blivit så att jag på facebook har vänner som egentligen inte är intreserade av något annat än att hålla koll på vad jag gör med mina hundar. De skulle ju likväl kunna kolla på hemsidan då. För tro mig – händer det något fascinerande med mina hundar så skriver jag det här också… de vardagliga uppdateringarna på facebook är just vardagliga uppdateringar som exempelvis kvällens ” Täppas ger mig the silent treatment … och jag masar mig väl ut som ers höghet önskar antar jag.”  Följt av de bilder ni kan se i inlägget innan detta.

Sen finner jag enorm stor fördel av facebook just för att jag får se vad som händer hos en de valpköpare som hittat mig på fb, mina träningskompisar, mina uppfödare och vänner som jag håller av nära. Men de där ”andra” – de som egentligen kanske likväl skulle kunna få nöja sig med att kolla på hemsidan. De som ändå inte bryr sig tillräckligt mycket för att ge respons, de som om jag slutade uppdaterade om hundarna på facebook inte skulle reagera och definitivt inte skulle leta sig fram till hemsida och blogg – de som helt enkelt är nyfikna men inte genuint intresserade av oss… de kanske klarar sig utan mig på facebook. Givetvis är det en tvåvägskommunikation på facebook, jag är ju lika skyldig till beteendet som ”andra”. Men därför ska det ske en förändring i mitt beteende. Jag hoppas inte att jag sårar några nu – vill ni verkligen veta vad som händer med mig i mitt liv för att ni är intresserade av just mig och inte av egna personliga ”vinningar” veta vad jag gör och inte gör med mina hundar så är ni välkomna att ”adda” mig på facebook :D   Ni – valpköpare, vänner, familjen och träningskompisar kommer givetvis inte slippa mig på något sätt ;)

Ni som bara är intresserade av att se bilder av mina hundar, se resultatuppdateringar eller dylikt bara för att få veta – ni är välkomna till hemsida och blogg hädanefter.