Se Upp Skruven är Lös

Valparna blir 10 veckor imorgon tisdag, tiden har verkligen rusat fram – på gott och ont.

Veckan det var leveransdags skedde något som inte får hända men som ändå inte är helt otippat, en av valparna blir dålig i magen natten till måndag och så pass att jag ganska snabbt inser att något är fel. Sätter mig i bilen och åker till Uppsala och Ultuna, där blir vi snabbt omhändertagna. Skönt att de inser allvaret med en så liten valp som är krasslig. Blodprover, dropp och ultraljud. På ultraljudet ser vi två föremål som inte ska vara där, ett i tunntarmen och ett i magsäcken. Jag lämnas ensam på ett rum för att bestämma mig om jag vill riskera en operation på en sådan liten en. En rutinoperation som är stor och riskabel för att han då var så liten. Att avliva en helt underbart galen valp kändes som helt fel val så jag sa åt dem att öppna upp honom och se hur stor skadan var och om det såg “lovande” ut så skulle de göra det de kunde för att rädda honom. Man var mest orolig för att det han svalt haft sönder tarmarna, vilket inte var fallet.dsc_0411

Operationen gick bra, man plockade ut något textilt och något som inte gick att identifiera. Redan direkt efter operation åt, drack och kissade han. Även om han var en jobbig valp som vägrade kissa inne i sin bur utan bara gjorde det ute ;) *dutti bebis*. Dagen efter ringer veterinären och säger att allt ser bra ut men att han är väldigt medtagen. Jag beslutar att han ska få ligga kvar över natt nr 2 för att hämta honom dagen efter. Han skulle hållas lugn i 2 veckor och hur lätt är det med en väldigt pigg valp som dessutom har sina syskon kvar i hushållet.

Han var/är pigg, har ätit och druckit hela tiden och vågat vägra vara lugn ;) Jag har faktisk förmodligen låtit honom vara mer aktiv än vad han borde vara, vi pratar inte bus med syskon osv men ute på gräset och i hemmet har han fått röra sig. Har också fuskat lite med skonkosten och gett honom 50/50 med färskfoder som han är van vid. Många små portioner utspridda över hela dagen. Att sätta honom helt i vila hade gjort honom mer crazy när han väl fick röra sig och dessutom hade han tappat muskler och ork i kroppen för övrigt. Samma sak med maten, för att orka läka måste man få energi. Skonkosten i all ära men en proteinhalt på 6% och fett på 5% hade han inte fått i sig det han behöver. Vi gjorde en koll förra veckan, mest för att jag nojade, och veterinären som gjorde ultraljudet då kunde inte ens se att det vart en öppning i tarmen, magsäcken syntes det att en bit av “väggen” var lite tunnare – dvs det var där man öppnade upp. Men en synnerligen frisk och pigg liten krabat. Idag är såret så himla fint så man kan knappt ana att hela magen vart i stygn. Enligt veterinären kommer han mest troligt inte att få några men, den största risken är att han sväljer något igen bara för att han är en sådan individ (matglad och är på allt). Och den risken hade funnits även om han inte var opererad om man säger så.

Denna resa har var påfrestande, en sjuk liten bebis med så mycket vilja visar ändå att de är tåligare än man tror. Idag är Skruven en väldigt aktiv kille med massa lek och kamplust (tar rejäla grepp och släpper inte), stor portion nyfikenhet och hittills har vi inte träffat på något som vart obehagligt. Allt ska undersökas och han sitter gärna i byxben eller hälsenor ;)  Oerhört lyhörd och lär sig snabbt, tar egna initiativ ute men håller sig i närheten och kommer snabbt när man ropar. Att vara på djursjukhus 2 dagar som 8v valp var bara skoj och när vi kom tillbaka i förra veckan var han så himla glad över att se stället <3  Han är en pärla på så många sätt! Van att åka bil, van att vara ute lös i skog o mark och koppelträning har vi just börjat med. Hänger med mig till vänner och bekanta, har påbörjat inklickning och sitter numera för att söka ögonkontakt.

Hans syskon har flyttat och han söker nu efter ett eget hem. Han vill bo hos någon som kan ta tillvara på hans energi och kapacitet till att bli en rolig arbetskamrat eller som familjemedlem i ett aktivt sällskapshem som kan ge honom det han behöver.

Intresserad? Hör av dig på 073-963 17 93 eller hult.malin@gmail.com

[unitegallery skruven]