Lugn och ro i skogen

Nu föds ju massa små gullungar i skogens alla hörn, vi hundägare har strikta regler om hur vi får ha våra hundar lösa i skog och mark för att inte störa de små liven. Jag försöker ha mina hundar lösa under denna period men med strikta regler för hur de får röra sig och vart jag går, vi går på skogsvägar (bilvägar i grus) och hundarna vet att de inte få gå utanför vägen och ingen av dem sticker efter vilt, jag har ett hököga på dem under hela promenaden och släpper dem inte med blicken. De kommer direkt när jag ropar vilket jag gör ofta för att uppmuntra dem att hålla sig nära – ingen går egentligen mer än 10m före mig. Tokrusningar och bus gör vi på jobbet där vi har stora inhägnade områden både på äng och i skog, himla praktiskt såhär års :)

Min skog runt mitt hus håller på att avverkas, vet inte om hela skogen ska väck eller om de gör någon slags gallring… oavsett vad så är det skogsmaskiner och folk i hela skogen från tidig morgon till sen kväll. Idag är jag ledig och har därför legat kvar i sängen och läst en bok i några timmar, vaknade av det ljuva fågelkvittret vid 7 var ut med hundarna till 8 och la mig sen i sängen igen. Så kom skogsmaskinerna och det ljuva fågelkvittret ändras till ett panikslaget kvittrande i hela skogen. Vi pratar om rätt många kvadratmeter/km skog som kommer att försvinna, en väldigt vilt-tät skog – och det stör inte de små gulliga gullungarna? Nej det är klart, de blir väl överkörda av maskinerna… Hemskt att tänka på men så är det ju, om en hund och en människa kan råka snubbla över ett kid vad gör inte en maskin? Ska det råda förbud mot lösa hundar kan jag tycka att det ska vara förbud för avverkning under samma period, missförstå mig nu inte – jag tycker det är vettigt att hundar inte ska springa vind för våg under denna period och har inga problem med att gå i koppel med mina hundar. Vi måste värna om djurlivet men då ska det gälla alla, oavsett om de har ben eller hjul.