Föreläsning

Jag är precis hemkommen efter en dryga 3h lång föreläsning på universitetet, vi har påbörjat sista terminen (paaanik) och nya momentet som heter karriärutveckling oh vägledning har satt prägel på denna vecka. Idag hade vi en föreläsning om känslans betydelse för kropp, tankar och därifrån hur vi för oss, reagerar, sätter ord på känslor och gör begrundade val i livet. Övningar kantades av föreläsning och en del diskussion och ”bi-kupor” under förmiddagen.

Hur kanaliserar vi våra känslor till handlingar, hur styrs vi av känslor, vad säger kroppen oss och hur blir de tankar. Jätteintressant och väldigt lärande. De övningar vi gjorde kunde jag direkt hitta användningsområden i hundträningen. I ett vägledningssamtal ska man, enligt vår föreläsare, fokusera 50% på sig själv och 50% på klienten. De 50% på sig själv ska man tänka på sin kropp, sina känslor och vad man förmedlar, hur man uttrycker sig och vad känslorna egentligen vill säga. Att lyssna av ”klienten” och ibland inte jobba så j*kla effektivt som man gärna vill göra. Ta en paus och känn efter, lyssna till det icke verbala. Det hela kanske känns lite luddigt såhär när jag försöker återberätta det, men jag tenderar till att bli för analytisk och lösningsfokuserad i allt jag gör. Såå himla nyttigt för mig att få uppleva dessa timmar.

Detta ska jag plocka med mig i hundträningen, vara mer öppen för det icke verbala och lyssna mer på min kropp och mina känslor innan jag börjar träna med hundarna. Studsa vet jag ju är enormt signal känslig – hon läser mig som en öppen bok utan att jag själv är medveten om hur jag för mig eller vilket humör jag är på. Detta ställer ibland till problem för mig i vår träning, hon är rackarns snabb att handla och där står jag med skägget i brevlådan och undrar varför det bidde så. Hon är helt enkelt duktig på att läsa av mina känslor och min kropp, mycket bättre än jag själv – det ska ändras! 

Ni vet den där övningen man gör med valpar och unghundar, när man sitter och har hundarna framför sig (man blir som en ryggsäck på dem) och får dem att lugna sig, koppla av och fokusera. Så ska jag börja göra med mig själv!

Kanske inte så hundigt innehåll idag, men en sann aaaha upplevelse för matte ;)  Nu ska vi klä om till vanliga bekväma hemma kläder och bege oss ut i kalla (minus 15) grader för en promenad och kanske lite träning.