Älta far fram

Man blir svettig av att leva med Älta, denna energinivå är inte att leka med. Hon är ju dock stilla ibland – tack o lov. Just nu ligger hon i soffan och har gjort det sedan kl 08.30. Paus.

Jag pendlar ju just nu väldigt långt till mitt arbete och jobbar rätt mycket, vilket i sig är rätt tärande på huvudet – känns inte som att man hinner med att andas. Och att då ha 2 aktiva hundar varav 1 är väldigt ung och energifylld gör att man blir ännu tröttare ;)

Men det finns stunder då fröken glimtar till och den energin hon har får komma till sin rätt. Allt som oftast är hon ju bara glad och nyfiken på allt, ska bära allt och testa allt. Finns inga gränser.

Hon har egentligen i hela sitt liv haft ett otyg för sig som jag inte är speciellt glad i. När hon hoppar ur bilen tar hon upp däckspåren och bara drar iväg som ett jehu efter… först har jag tänkt att det är precis som med Studsa att det finns ett läskigt bra minne och att hon på något sätt fattar att det var från det hållet vi kom. Men häromdagen hade jag kört in på en stor vändplan och då gjorde hon en snurr precis där jag snurrat med bilen. Detta har fått mig att fundera lite… så jag körde runt på grusvägarna härikring för att ”lägga ett spår”, svängde i t-korsningar och gjorde u-svängar. Sedan fick hon sitta i bilen i 40 min innan jag släppte ut henne. Direkt for hon iväg och plockade upp däckspåret, nu hade jag ju lina på henne så hon kunde inte springa i sin vanliga 190-fart, svängde vid t-korsningen och gjorde U-svängarna med näsan. Duktig liten knäpp pudel. Detta är ju egentligen inget vi har användning för, förutom att göra henne trött. Det som är det ”läskiga” är ju att hon fortfarande tar upp dessa spår på en millisekund och bara sticker efter. Ofta när man har parkerat sin bil finns det ju en landsväg i närheten… vill inte jättegärna att hon ska springa ut och bli påkörd. Så jag måste lära henne att markera spåren men att inte ta dem förrän jag säger ok.

Andra underbara egenheter damen har är hennes oerhörda förkärlek för vatten i alla former. Det är ju rätt geggigt ute nu… vilket resulterar i att Älta springer i alla lerpölar och diken hon kan hitta. Är mer brun än svart ;)

Hon har också lärt sig att bära porslin, vanliga hundar hoppar kanske upp på soffbordet för att slicka bort ev. matrester… inte Älta inte – nä hon bär iväg med tallriken till en bättre plats (oftast sin egen säng där hon samlar sina fynd på hög). Hon har inte direkt några problem att greppa föremål om jag säger så ;)

Som sagt – energi till tusen men en himla rolig hund! (för det mesta)