Uppletande

Innan mörkret kom nu på eftermiddagen passade jag på att ta ut dem alla tre för lite uppletande. Jag hade med mig ca 15 saker ut av olika karaktär, några träapporter, två metall, några bollar, dummies, kamptrasor och lite plastföremål. Rutan blev stor för att allt skulle få plats, mer bred än djup då Smillan behöver öva på att inte gå så djupt.

De två äldre modellerna fick vara kvar inne i lägenheten medan jag tog ut lill Studsa för att se om detta kunde vara något för henne… Hon är ju lite flamsig ännu så det tog ett tag innan hon förstod att det var med nosen och inte med benen man jobbade. Men när hjärnan väl var påkopplad så gick det på räls. Inga problem att hämta varesig stora dummies eller metallapporten! Jag tror att hennes nosarbete kommer kunna gå långt för hon är nogrann när hon väl sätter fart! Roligt!

Smillan förstod direkt vad som var på G och hoppade upp och ned i kopplet från lägenheten till skogsgläntan, att 20 m kan kännas så mycket i armarna visste jag inte… Trots den enorma iver så satt hon tyst och lugnt medan Täppas fick hämta ett par saker. Han hade inte lika mycket spring i benen idag som han brukar men jobbade åandra sidan väldigt metodiskt och gjorde snygga avlämningar – farten är ju inte det viktigaste. Just nu är det avlämningarna som vi behöver träna mer på. Antingen så spottas det ut eller så ska de upp i mitt ansikte, jag vill ju helst ha dem i Täppas egen mun till jag säger ”tack”.

Smilla däremot har som vanligt mer fart än nödvändigt. Men så länge hon jobbar samtidigt så stör det ju inte att det går fort heller. Hon envisas med att springa djupt först, med lite omdirigeringar från min sida så kom hon närmare och vi jobbade höger vänster väldigt mycket. Ibland kan fröken låsa sig på vissa föremål, som idag var enbart lydnadsapporterna värda något… Då markerar hon övriga föremål men plockar inte upp dem, idag hade jag dock en plan för hur detta ska lösas. Och med ett liiiitet ”ja” och ”harkel” från mig så kom snart varje föremål hon markerade in!

Studsa hade väldigt svårt för att sitta uppbunden medan de andra fick köra och detta är något som det måste tränas mer på!

Som avslut tog vi en rejsarvända på andra sidan skogsvägen innan vi trötta och nöjda bagav oss hemåt.

Ikväll tänkte jag att Studsa ska börjas introduceras för klickern, nu när jag hittat den igen… måste verkligen lära mig att minnas vart jag stoppar den – alternativt köpa 20 stycken för att ha överallt *haha*.

Planeringen för tävlingar 2009 har börjat och jag har skrivit upp ett 10 tal lydnadstävlingar som ”kan passa” och ungefär hälften så många brukstävlingar som jag kan hoppas att jag inte blir bortlottad på… Utställningarna och viltspåren är redan bestämda så nu är det bara att hoppas att vintern går undan :D