Tungt

Vi har vart duktiga och fokuserat på olika saker i lydnaden under korta minipass på kvällarna. Det märks på främst Studsas övriga attityd i livet att hon fått börja jobba lite mer med huvudet igen. Det innebär att hon håller sig nära mig på promenaderna med uppsynen ”jag vill göra något”, att hon gärna söker upp fotposition och förväntar sig kommandon, att hon random springer och hämtar saker ute för att hon tror att just den äckliga slängda ölburken är nog den matte vill att hon ska hämta. Mellan dessa händelser far hon runt som vanligt. Inne har alla tre hundarna nu hittat ställen i hemmet som är deras, Täppas knölar ner sig bland mina sängkuddar (de ligger tydligen alltid felorganiserade, konstigt det där), Smilla ligger alltid under soffbordet på mattan och Studsa har hittat fåtöljen och det faktum att man kan se ut genom fönstret och ha uppsikt över vardagsrummet samtidigt, dessutom är det varmt och skönt i närheten av elementet.

I måndags filmade jag intoduceringen av tungapporten. Jag hade ingen plan, även om jag funderat ut olika alternativ – i och för sig kanske det är en plan i sig… Eftersom att Studsa just nu bjuder på det mesta i beteenden så la jag helt enkelt bara ut tungapporten, lät henne se att jag gjorde det och sen tränade jag lite annat. Hon fick belöning med godis vid dessa moment (fot och inkallning) och när hon hon efter en bra inkallning fått sitt godis sa jag ”vars” på tungapporten. Som sagt varken kanske så genomtänkt eller planerat att använda tungapporten som externbelöning, ville mest se hur hon skulle reagera. Smack sa det så kutade hon ut, grep och kom travandes tillbaka med den till mig :)  Väl hos mig bytte vi tungapporten mot trasan och lite ärevarv. Provade att lägga apporten mellan mig och Studsa och gå bakåt för att se om hon skulle plocka med sig apporten och röra sig mot mig – vilket hon gjorde. Så duktig flicka. Vi körde med 2kg apporten, vägde henne hos veterinären igår och då låg vikten på 7,5 – att den lilla lilla munnen orkar bära drygt 25% av kroppsvikten är ganska otroligt när man tänker på det.

NU ska jag lägga upp en plan för hur vi ska träna vidare, med ingångar osv. Filmen blev i något konstigt format så jag måste hitta en konverterare till något annat format för att kunna lägga ut den. Förhoppningsvis kommer den ut så småningom.

Hos veterinären fick vi påfyllning av rabies och massa annat skojsigt ;)