Tovåldern

Idag har Iris vart här, hennes päls behövde en ordentlig genomgång… tovor sa matte. Jaha sa jag. Nu säger jag gaaaaaaaaaaaaaaaaaaah, kan man utrota tovorna samtidigt som man utrotar övrigt omöjligt att utrota såsom fästingar?

Lite före 11 kom Iris hussar hit och lämnade av henne. Jag tog en snabbis ut på ängen så hundarna fick rusa av sig och lite efter 11 satte jag igång. Jag tyckte inte att hon såg så hemsk ut. Men ack så jag bedrog mig ;)  Filtmatta är ett fint begrepp som man skulle kunna använda…  Så man fick bena lite i taget, ”dränka” i balsamspray arbeta metodiskt med karda och kam tills varje cm av hunden var utredd. Det tog 2,5-3h att gå igenom kroppen, benen var faktiskt riktigt tovfria. Sen skutt i badet och när vi badat noga noga med flera vändor schampo och balsam och jag tar upp henne ur badet och slår på fönen och ser att jomenvisst f*n är det fortsatt tovigt. Men tack o lov så var det lätt att föna ur tovorna… Jag förstår att matte och familjen tycker det är hemskt, för det är det – det går liksom inte att komma undan tovåldern, tyvärr – det går att lindra men inte fly från den.  Men detta är inte humant och hur mycket jobb man än lägger ner så dyker de upp igen. Hopplöst är fallet.

Det går ändå att försöka lindra det hela, genom:
– täta bad, där man är noga med att få dem riktigt torra och tovfria
– försöka låta bli att borsta, låter kanske bakvänt men det är nästan bättre att bada ofta och på så sätt hindra att de uppkommer. Borsta och karda får man göra om man absolut måste, och ja det måste man ju om de tovar bara av att man tittar på dem.
– använda bra schampo och balsam, detta är ju en djungel – dessutom så passar det som passar den ena hunden inte den andra osv. 
– släng aldrig en tovig hund i badet, då blir det bara värre… tovor får näring av fukt ;) 
– att totta/snodda, det kan hjälpa – samma sak där, det är så individuellt om det hjälper eller stjälper i kampen mot tovorna. Men jag brukar sätta 2 rader med snoddar och rada upp dem ända ner mot ryggen. Då finns det benor att lägga halsband i, som ofta är en bov i dramat kring tovor. Använd smala halsband, icke stryp eller halvstryp utan helt ”stumma”, gärna i något glatt material som siden eller dylikt.
– undvik sele eller/och täcken – givetvis bra att använda när och om man måste, hellre lite tovor pga ett täcke än en helt tovig hund pga väta.

Men som sagt det finns inga genvägar förbi tovåldern, man får kämpa och det som hjälper brukar vara täta bad och täta klippningar så den slitna pälsen försvinner. Det är valppälsen som ska väck och upp kommer vuxenpälsen som ofta har en helt annan struktur.

Tålamod tålamod ;)

Såhär fin blev i alla fall Iris efter dagens 6h pass (mobilbild därav dålig kvalité)

Efter vår långa kamp åkte vi hem till Iris och fick middag och härligt sällskap av hela familjen! Mysiigt :)  Nu ska vi försöka ses nästa vecka igen för att gå/ge en snabbkurs i hur man fönar med en turbofön :P