Tema avslappning

En helgkurs utan hund, om hund och med andra hundar. Annorlunda, roligt, nyttigt och med en smula fundersamhet.

I lördags tuffade jag och Linnéa ut mot Väddö och kurs för Åsa Jakobsson, med tema avslappning, koncentration och självkontroll. Redan då vid 9 på morgonen var det 26 grader varmt och det blev en extremt het dag med extremt röda kroppsdelar som resultat på kvällen ;)

Vi var en hel del människor (några med hund) som skulle njuta, lära och lyssna av helgens innehåll. En del kända ansikten och en del nya, roligt att träffa likasinnade som vanligt! Efter presentation av deltagare (både med och utan hund) så satte helgen igång. Teori blandades med praktik med vovvarna, och även fast man hört en hel del av det teoretiska förut så är det alltid trevligt med en uppfräschning och nya infallsvinklar på ”samma” teori. Jag måste berömma Åsa för att använda sig av bra och väldigt illustrerande exempel från ett vardagligt liv med hund!

Väl ute på plan så fick deltagarna med hund göra vissa övningar medan vi åhörare gick bakom Åsa och sög in så mycket tips och information som vi kunde! Stor fördel att gå som åhörare i det avseendet. Övningarna visade träningssätt för att få en avslappnad hund när det är dags för vila och därmed en aktiv hund när det är dags för arbete/aktivitet. En del av hundarna hade problem med hundmöten och det diskuterades flitigt under helgen hur man kan arbeta med det på olika sätt.

Så blandades dagarna med både praktiska övningar, teoripass, mat och umgänge under solens ”underbara” strålar – ja förutom det åsk och regnoväder som kom under 1h på söndagen. Vi kunde se direkta resultat på de deltagande hundarna i avseende hur fort de kopplade av, i attityd och kontakten med sina förare. Riktigt roligt att se!

Det jag tar med mig från helgen är helt klart ett nytt sätt att klickerträna – eller ja nytt och nytt, men ett annorlunda tänk i hur man kan använda klickern. Övningarna i att få en avslappnad hund i alla miljöer kommer jag säkerligen att börja använda och känslan överlag – vi var verkligen en supertrevlig grupp som hade givande diskussioner om både egna och andras hundar ;)

Jag lärde mig (återigen) att det går att göra ”fel” och att det inte finns några andra mål/prestationskrav än de jag själv sätter upp. Tänk så lustigt det där är – självklarheter som man ändå måste upprepa för att det kanske eventuellt kommer tränga in i ens tjocka skalle :P

Framförallt insåg jag vilka underbara hundar jag har! Tre toklika men ändå annorlunda individer som är så lättsamma och arbetsvilliga så matte får skämmas. Jag glömmer så lätt hur det är att ha en hund som har någon form av problematik kring sig, jag levde 9 år med Ebba som hade så många problem i en sådan liten envis golden kropp. Det är 7 år sedan hon somnade in, som jag slet med henne och främst rädslorna, grät floder och hade dåligt samvete blandat med enorm kärlek och glädje när det gick bra.  Under de 9 åren kan jag såhär i efterhand se att vi levde i något slags svart hål och aldrig riktigt tog oss ur det. Jag är enormt tacksam att hon var min första egna hund, min läromästare och världens bästa Ebba. Men man glömmer, 7 år har gått och idag lever jag med 3 hundar vars enda problem är att de vill jobba med mig, älska allt och alla och vara tokglada – lyxproblem? Ja så kanske man kan se det, jag har fått perspektiv på min relation till mina hundar och de spärrar jag har i träningen med dem är mina egna och inte hundarnas = en av helgens insikter. Det hade vart intressant att se vad en sådan duktig hundmänniska som Åsa hade kunnat hjälpt Ebba. Den chansen fick aldrig Ebba – sådant kan smärta lite i ett mattehjärta, men jag får leva med tanken på att hon fått den hjälp hon behöver i himlen och är en orädd och lycklig hund nu!

Jag ska komma ihåg hur underbart det är att jobba med mina hundar i medvind – för något annat blåser det aldrig i detta hem! 

Stort tack till Karro som ordnat att Åsa kom upp till  oss, tack till Karros föräldrar som lät oss njuta av omgivningarna, utnyttja hus och tomt, tack till Linnéa som följer med på mina påhitt och tack till er alla som gick kursen för att jag fick dela upplevelsen med er! Och givetvis tack Åsa för kursen och dess innehåll!