Som att svära i kyrkan

Hundfoder är verkligen ett kapitel försig, det finns massa olika läror som säger ditt och datt. Ajjabajja spannmål, ajjabajja majs, ärtor, linfrö, socker m.m. Helst ska det vara så mycket ”kött” som möjligt och så få ingredienser som möjligt. Rätt mängd kalk, vitaminer och mineraler. Borde vara lätt som en plätt om nu så många ”guru’s” vet vad som är rätt och fel.

Men så enkelt är det ju inte. Hundar är precis som vi individer och fungerar på olika saker. Prova sig fram med både torrt och färskfoder är det som brukar vara mest lönsamt i längden. Se delvis till innehållsförtecknigen men titta hellre på hunden. Päls, klor, muskler, vikt och aktivitetsnivå. Vad funkar – vad funkar inte?

Jag tänker inte skriva en roman (nu tror jag kanske inte att det skulle bli så långt och uttömmande men ändå) om varför jag väljer bort vissa foder pga innehållsförteckningarna. Men nu ska jag svära lite i hundfoderkyrkan.

Standart som motsvarar en hel del av mina krav på innehåll, får väldigt gott rykte av ”folk” som vet vad de talar om och jag har fått uppfattningen att väldigt många hundar funkar på detta foder. Mina är inte några i den mängden… (jo Smilla funkar faktiskt på deras normal).

Studsa har tappat i muskler, fått sämre pälsväxt och hon går inte upp i vikt trots att jag ökat intaget med 50%. Pälsen kan bero på andra saker, tänker främst att hon fått en annan typ av päls sedan valparna så där kan jag väl kanske inte enbart skylla på fodret. Men att hon trots att hon äter mycket mer än vad hon ”brukar” göra inte ökar i vikt och dessutom känns som att hon tappar muskler snarare än får (trots ökad motion sedan sommaren) känns som att det kan ha med fodret att göra…

Täppas, som blir tjock av allt foder, blev inte det till en början av standart – äntligen tänkte jag. Men även på honom märks att klorna blivit mer sköra och han har även fått mer tandsten under denna period de ätit standart.

Provade fodret för något år sedan, då var jag inte heller nöjd men jag kan inte komma ihåg anledningen och tänkte att ”det är ju så himla många andra som kör standart så det måste ju vara bra”. Nu är vi inne på säck 5 (ca 4mån) och nä – tycker nog att jag gett det den tid det förtjänar för att kunna utvärdera och verkligen gett det en chans.  Smilla får fortsätta äta och pudlarna får gå över på något annat.

Det finns en nackdel att byta foder nu på Studsa och det är kommande valpkull, vill helst att hennes kropp ska vara i fas med allt när hon paras så egentligen är det inte optimalt att byta foder precis innan. Men samtidigt vill jag ju att hon mår så bra som hon kan må om hon ska bära en kull och jag tror inte att hon gör det på standart. Nu har de hela tiden även fått färskfoder och det fortsätter vi ju med, så det blir ju inte en total skillnad i foderintag. Dessutom har hon (ingen av mina) inga problem med att byta foder – aldrig crashad mage, aldrig några utslag/eksem eller matvägran. Mina brukar inte få äta samma sort år ut och år in, tror på att byta lite då och då för att inte vänja magarna allt för mycket så att om de får i sig något annat så säger det kaputt. Tror inte att det är någon anledning för panik ;)

Nu ska jag bara hitta ett annat foder då …