Täppas träffar Emma/Norrtälje Hundfys

Täppas har ju vart stel och halt och haft ont till och från sedan sin ryggskada i ung ålder. Han har haft år där han vart tipp-topp och år där det spökat för oss. Jag har mått dåligt över att min dumhet kostat oss ett liv av träning och tävling. Att han om jag bara skött det hela bättre hade mått bättre än vad han gör idag. Men historia kan inte skrivas om.

Något år efter skadan simmade Täppas som rehab, han musklade på sig enormt fint bara på 10v. Vi höll på i 1-2 terminer/dvs 1 år och sedan flyttade jag så möjligheten för sim fanns inte. Han blev bättre och mådde bra under något/några år.

Nu under hösten har en sämre period kommit igen. Han blir stel och kan halta efter att ha haft en vilodag. Där jag just nu jobbar finns det en bassäng och planen har vart att ta upp simmandet igen. Vi simmade regelbundet under någon/några veckor och Täppas mådde mycket bättre. Så blev det för stressigt för mig att hinna och pang – direkt kom hältan. Idag har vi därför träffat Emma Pettersson på Norrtälje Hundfys (som håller hus på mitt jobb). Lite kläm och känn innan Täppas åkte i poolen.

Han ömmar vid armbågarna och har förmodligen snedbelastat så bakkärran (där skadan sitter) får det lindrigare. Bogen kändes fine och höfterna likaså. Ryggen har han ju ont i och det vet jag ju, men inte allt för spänd i muskulaturen vilket är skönt. Sedan är han ju absolut inte i toppform på något sätt men förhållandevis helt ok, även om muskulaturen i ryggen skulle kunna vara bättre. I armbågarna har han förmodligen artros pga belastningen, och även åldern förstås,  och artros gör ont när kylan kommer. Inte så konstigt med andra ord att han blir sämre på höst och vinter. Emma är så himla duktig och tar det lugnt och harmoniskt med hundarna och det var intressant att se att Täppas markerade rätt tydligt vart han hade ont, det brukar han inte göra. Duktig Emma! (och Täppas).

I bassängen har jag ju tidigare kört 2+2 vilket jag ska fortsätta med ett tag, men rätt snabbt lägga på tiden så vi på sikt kommer upp i 5+5+5 alternativt 3+3+3+3. Han är ju van att simma (både i pool och utomhus hela sommarperioden) och sköter sig så himla bra, vi ska träna lite på höger och vänstervändningar och det är toppen att han är så tydlig med när han blir trött – då växlar han ner med  och tappar simtagen med bakbenen, börjar ”vobbla” lite. Då är det dags att pausa och tänka om lite med minutrarna.  Emma tyckte Täppas kändes fräsch i vilan och trots sina problem så är han i bra grundkondition. Trevligt för matte att höra :)  trevligt för Täppas att Emma inte alls tyckte han var speciellt fet ;)   Även om jag känner att något hekto lättare kan man få vara om man ska bli fit for beach 2014 och fortsatta livet.

Vi har fått en plan och den ska vi försöka hålla oss till och det är lyx att ha Emma på så nära håll! Spannmålsfritt foder, grönläppad mussla och värmande täcken (både inne och ute) blir höstens nyheter i Täppas liv. Förhoppningsvis ser vi resultat rätt snabbt och gör vi inte det blir det veterinären för en ”utredning” (jag vet ju vart skadan sitter redan). Kanske verkar det bakvänt att inte börja hos veterinären men som sagt jag vet vart skadan sitter och det mesta han smärtar för som gör att snedbelastningen sker som leder till hältor är mjukdelar. Det som skulle ske om vi gick till en veterinär är att vi får smärtlindring utskrivet och just där är vi inte riktigt än. Så ont har han inte och får han det så är jag hos veterinären på två röda! Vi ger simning, grönläppad mussla och mer noggrannhet med täcke och givetvis även massage. Emma pekade ut vart jag ska vara noggrann med massagen och verkligen inte vara mesig, som man lätt är, utan utmana Täppas lite. Sunt tänk tycker jag – om man inte låter kroppen jobba, utifrån de förutsättningar som finns givetvis, så kan den heller inte läka och förbättras.

Så bring it on ålderdom, vinter och forna skador – ni har mött er överman(kvinna). Täppas är snart 10 år och har han levt 5 år övertid med en skada som veterinären dömde ut så ska han ta mig tusan klara ytterligare 5 år <3

Emma rekommenderar jag varmt – kika in på hennes FB-sida  (klicka) för info och ta del av erbjudanden m.m.

20131010-195717.jpg