Microlydnad på microkvadrat

Det har vart en lång dag både för hundar och matte. Tror dock att matte ”lidigt” mer än hundarna. Vi tog en sväng när vi kom hem och innan mitt måste göra kl 18 skedde. Sedan dess har vi vart utslagna. Men så började Studsa tossarunt och ja då skärmade jag av två hundar med kompostgaller i hallen medan jag tränade med den tredje.

Har börjat träna bakdelskontroll med de små liven. Det är verkligen roligt att se hur olika de löser uppgifter. Täppas är den som är mest kontrollerad i sina handlingar, förvånande nog, Smilla är mest fladdrig – hon är ju dessutom så stor i jämförelse så allt blir så maxat på något sätt. Idag fick Studsa och Smilla klick för två ben i lådan, Täppas för tre. Han har sådana hårt sittande kunskaper om två tassar på target så visst blev det lite ”jag testar om det är det här hon vill” beteenden. Favoriten var att lägga sig ner… man kan tycka att det borde göra ont med en lådkant mitt på magen men nejdå :P

Jag hade verkligen ingen lust att dra på mig kläder och skor för att gå ut med dem. Men lite större yta och framförallt mindre störning var ändå ett önskemål. Det fick bli uteplatsen, foppatofflor och hoodtröja. Gick alldeles utmärkt! 12kvm är tillräckligt för många övningar.

Studsa fick öva på tighta ingångar och stegförflyttningar. Hon vill gärna gå baklänges – fastnade vi aningens förlänge i baklängesfoten innan vi vände på oss kanske? Men fördel är ju att hon är nära nära med huvudet vid benet så det är just vändningarna vi behöver få till – så jag också kan få röra mig framåt…

Täppas fick träna lite freestylemoves, slalom mellan benen, hopp genom armarna – som han förövrigt tror innebär pussa matte – och snurr hit och dit. Har inte gjort så mycket sådant med honom men känner att det är ett sådant bra komplement att ta till mellan lydnadlydnaden så nu ska det bli cirkushund av cirkushunden!

Smilla hade lite större problem med ytan, hon är så yvig i rörelserna så det blir väldigt stor markyta som täcks vid exempel en snurr eller att backa… Fjärrdirigering och stegförflyttningar fick det bli istället. Fjärren är ju inte direkt någon svårighet när matte står max 3 m ifrån, men kan ju vara nog så viktig att träna på nära avstånd ändå. Lite slarv i vart man har tassarna blir det lätt mellan stå-sitt.

Nu har vi gått in igen. Jag serverade just gänget ett varsitt ben. Smilla upptuggerskan har fått påbörja både Täppas och Studsas ben. Täppas börjar inte om det inte är geggigt nämligen och Studsa inväntar något slags ”okej” från överhuvudet Smilla.

Nu kan de få smaska en stund innan kvällspromenaden blir av.