Kroppskontroll

Som sagt kurs i onsdags, nu är det fredag och hundarna är hemma hos föräldrarna på lite kollo. Här hemma ska det nämligen vara parningsstuga (ingen av mina egna hundar, vi lånar ut bostad och assistens ;) ). Jag har i min ensamhet därför hunnit reflektera över en del saker sedan kursen.

Studsa är en väldigt alert, kvick och enormt snabblärd hund. Detta vet ju jag men ändå så hinner jag inte med. Full fokus på mig och min kropp och jag tänker inte likadant tillbaka – vilket gör att jag upplever det hela lite rörigt medan studsa jobbar järnet för att få göra något. Men återkommande för vår träning är självkontroll och kroppskontroll – de hör ihop men skiljer sig lite åt för 2-bening och 4-bening.

Självkontroll:

  • Matte: för mig rör det sig om att jag måste måste hålla fokus – på vad jag gör, vad jag ska göra och utföra det så som jag hade tänkt. Inte börja glida iväg och hitta på en massa annat… Hur jag ska träna detta? Bra fråga, jag får väl nöta in det och försöka tänka på det varje gång det är träning. Blir ju en omställning i huvudet att tänka rätt och inte fel ;)
  • Studsa:  behöver lära sig att bli mer uttålig och att vänta in mig/beteenden. Det har mycket med hennes enorma kvickhet och att hon gärna visar detta i att steppa, hon trampar i väntan på nya kommandon, tittar på mig och vill vill vill göra något. Detta ska vi träna på genom att lägga in en tydlig start och stoppsignal. ”Nu tränar vi” och ”nu vilar vi” så hon inte behöver stå i vila (när jag anser att vi vilar) och jobba, för det är just det hon gör – står och väntar på att få sätta igång, provar lite beteenden och ser om hon får utdelning. Det är lite lustigt egentligen för hon har inga problem att ta en paus, gå och lägga sig i sin bur eller på en filt eller så – men om man som man gör på kurs tar en paus när man tränar för att diskutera det som gjordes så utnyttjar inte Studsa tiden för microvila utan hon fortsätter jobba.
    Sedan är det nästa stora del av Studsas självkontroll som går ihop med kroppskontrollen, men det är att hon måste lära sig att vara stilla och ha kontroll över alla sina kroppsdelar – står man på en kloss med sina framtassar är det inte stå och steppa som gäller, eller börja med något annat beteende för att se om det leder någonvart. Kanalisera energin till att vara still och rikta fokuset lite mer på sig själv än på mig. Detta hoppas  jag att jag får på köpet när vi tränar kroppskontroll…
Kroppskontroll

  • Matte: det är som att jag har ticks, det känns så i alla fall – eller lite som televinken, armarna går i ett och benen likaså. Det blev så tydligt att Studsa läser mig så himla bra när vi tränat på vårt fot en stund och Studsa börjar dra snett. Vi provade att ändra belöningsposition för att se om hon rätade ut sig. Efter en stund kom jag på att jag kanske skulle se om jag gick rakt… vilket jag givetvis inte gjorde – att gå rakt när man går framåt är rätt svårt, prova då att gå fot baklänges och se hur lätt det är att hålla rak kurs. När jag höll mig längs ena staketet och gick rakt gjorde även Studsa det. Fokus fokus fokus matte! Tänk på hållning och vart jag har min kropp. Träna detta genom att torrgå och tänka ut vad jag ska träna innan jag utför det, och inte bara vad utan även hur.
  • Studsa: här är det mycket att lägga ner tid, damen är så snabb i sina framfötter att det är galet svårt att hänga med. Däremot upptäckte vi att hon är läskigt duktig på att stå helt stilla med bakbenen, hon kan lägga tyngden jättelångt bak men rör aldrig sina bakben – har aldrig tänkt på det förut men ska nu studera vart enda litet ben ;)  Jag vill att Studsa ska veta vart hon har sina (4) ben, vad som händer om hon flyttar lite åt höger/vänster eller framåt. Som det är nu är det en massa steppande och hon märker liksom inte att det händer saker. Vi fick ställa 4 klossar (brädor) på höjden för att Studsa skulle märka att det hände något när hon flyttade sina framtassar, hon har sådan fokus upp i mitt ansikte att hon inte märker att hon ”ramlar ner”. Detta ska vi jobba med genom omväntlockade, att lära sig backa och jobba jobba med att hon upptäcker att hon har fyra ben och att det händer saker om man rör på dem.
I övrigt ska vi träna på klossen, plattformsträning och omväntlockande i allt vi gör. Vi ska fortsätta med vårt baklängesfot tills lättandet från marken är helt borta, matte går rakt och Studsa vet vad som förväntas av henne till 100%. Parallellt med detta ska vi träna ingångar (med kloss/plattform) och ”nu kör vi” + ”nu vilar vi” kommandon.

Det kan låta som att jag tycker Studsas fokus ibland är jobbig, att jag tycker det är ett beteende som förstör mer än gynnar. Så är det inte! Jag avgudar den egenskapen hos henne, hon bryr sig inte om något annat än mig och sig själv när vi tränar. Det är som att hon drar in mig i en bubbla och det bara är vi två där. Hon håller fokus på mig vad vi än gör och är så ivrig att få göra något hela tiden, underbara egenskaper som jag värderar enormt högt! Men det finns en baksida – och eftersom att det är baksidorna man vill få bort är det oftast de man pratar om, jobbar med och ältar i tid och otid. Den största baksida med detta är helt klart att jag aldrig lärt henne att det är ok att vila, att ta en paus. Hon stressar inte upp sig, men hon jobbar ju konstant – även när jag vilar. Det är onödigt och enormt energislukande (vilket iofs inte märks på Studsa).

Jag förstår vilken pärla jag har varje gång jag är på kurs och gör ett seriöst träningspass. Det ligger hos mig att hon får utvecklas åt det håll som hon har kapacitet att göra, nu är det vinter och det stundar lite ridhusträning – men vi ska träna mycket mycket inomhus på roliga lekar som kommer leda till att hon får bättre kroppskontroll. Lådor, klossar och plattformar ska utnyttjas till fullo och det kommer bli utmärkt aktivering i hallen när det är kallt och ruggigt ute.

Världens finaste, knasigaste och älskvärda Studsiluren