Dirigeringar

Brr det är verkligen inte varmt ute om man säger så, jag har ingen temperaturmätare – men vid 18 var det minus 10 så kanske lite kallare nu då, eller ungefär samma.

Man är inte sugen på långpromenader, men ut måste de ju de små liven. Vi tog en rask spring och lekpromenad på 30 min efter jobbet och nu var de dags för utgång igen. Jag laddade fickorna med 4 bollar och godis. Tanken var att utnyttja de plogade gångvägarna kring skolan och området härikring. Så när nr 1 och 2 var gjort hos hundarna började jag tappa bollar. Här är det ju en enorm fördel i att hundarna alltid är väldigt långt framför mig :P

När 3 bollar var släppta med 10-20m mellanrum råkade jag släppa den sista precis när Studsa vände upp mot mig. Jaja det fick bli en extra snabb spontan inkallning helt enkelt… Efter ytterligare 20m samlade jag upp hundarna för ett varsitt skick. Ordningen var Täppas, Studsa och sist Smilla som då fick springa längst. Nemas problemas alla hundarna sprang rakt snyggt ut vände upp snabbt och kom tillbaka. Studsa rundade bollen och tog upp den på vägen in. Undra om det är något hon tänker fortsätta med i apporteringssammanhang, vet inte om jag ska tycka det är bra eller inte… inputs någon?

Promenaden fortsatte och jag tappade bollarna på nytt, denna gång var inte hundarna alltför långt fram eftersom att de fattat att något var i görningen haha. Men på före kommando så håller de sig framför mig även om det får bli lite tjat ibörjan…

Innan jag var nöjd fick hundarna nämligen hämta en sträcka med tre bollar själva. Det är ju lite knepigare för då ska de antingen förbi bollarna i början eller springa längre ut gång 2 och 3. Smilla som har rutin skickade jag på boll 2, boll 1 och boll 3 i nämnd ordning. Hon hade lite svårt att hålla sig från boll 1 på första skicket. Stannade upp väntade på något kommando från mig och ”ut” kom vände hon på egen tass och fortsatte – om än något långsammare… På boll 1, stannade hon ungefär en millisekund innan jag gav signal, så frågan är om det inte var en tjyvning om jag låtit bli att stoppa hade hon nog snott bollen om jag säger så. Boll tre var inga problem och som belöning fick hon boll fyra och lattjolajban! Pudlarna satt uppbundna undertiden.

Täppas fick jobba i valfri ordning, inte så oväntat tog han boll 1, 2, 3… Riktigt nöjd med hans prestation idag, det var rak linje ut och rak linje in. Han brukar springa som en banan på vägen ut så ett extra plus i kanten idag!

Studsa skötte sig bra på boll 1 och 3. Vid andra skicket på boll 2 var det som om det stod stilla i liten pudelhjärna. Det hämtades isbitar, snöbollar och försöktes få igång smilla och täppas i lek. Tills jag tog in henne på nytt och satte henne mellan mina ben, visade klart och tydligt riktningen och sa ”ja”. Då sprang hon rakt och litade på mitt stoppkommando. Duktig flicka. Vid boll nr 3 fick hon hämta på egenhand och jag såg att hon tänkte ta en liten ”nanana” repa förbi de andra men en liten diskret harkling från min sida och hon kom in till mig…

Nöjda och glada fick de bära varsinn boll hela vägen hem (ca 10 min att gå), när vi kom innanför dörren satte de sig för godis och då hade bollarna plus dreglet frusit i munnarna på dem… de såg lite komiska ut. Skulle fota, men när jag kom med kameran hade frosten försvunnit och kvar var 3 hundar som väntade på godis *tss*.

Nöjda och glada ligger de i sina sängar och snusar nu