Då säger vi adjö

Till Iris som imorgon flyttar hem igen till sin familj. Jag är verkligen så välsignad med tikar som har lätta förlossningar och som sköter sina barn helt fläckfritt. Egensinniga tikar som vet hur de vill ha det, ja, men med ett mammahjärta av guld. Och som tack för deras mödraskap får jag dessutom trygga valpar som är redo att upptäcka världen på egen tass när de är 8v.

Iris tog steget lite längre när hon skötte valpningen helt själv utan någon tvåbening vid sin sida. Och från födelsedatumet av hennes två små knubbisar till ”döttrar” har hon vårdat dem ömt, vetat precis hur hon vill ha det och hur valparna ska växa upp. Ömt nästan övergött dem, skyddat dem från ’hemskheter’, lekt med dem, lärt dem vad som är rätt och fel med en bestämd tass för att sekunden senare ligga på rygg och låta dem lattja över henne. Hon har serverat dem med leksaker från dag ett, det kampas busas tjyvas och leks både mjukt och hårt. Allt för att de ska förberedas för det riktiga livet. Jag njuter av att se hur Iris har njutit av att ha valpar, hon har verkligen blommat ut och tar sin roll på största allvar.

Fysiskt var hon återhämtad dag 2, ingen direkt mjölkstockning, ingen diarré, inget hård i magen, inget strul med juver – hon har vart precis som vanligt fast en digivande tik. Ätit som en häst och fått varierad kost som vanligt (allt ifrån torrfoder, färskfoder av olika sorter, grillad kyckling, skinka och lite annat gott) och haft spring i benen från v. 3. Nu hjälper det säkert till att hon bara fick två, men hon är i sådan sjuk kondition att det syns inte på henne att hon haft valpar. Tuttarna är så gott som borta redan även fast valparna fortfarande diar någon gång per dag. Det låter som att man överdriver men hon är verkligen supermorsan nummer ett.

Det har vart en fröjd att ha denna kull och jag hoppas att Iris mammagener går vidare i nästa led. Hon kommer vara saknad här hemma, även om vissa egenskaper såsom att vakna okristligt tidigt och tala om att hennes barn minsann vill ut och leka kanske inte kommer saknas så mycket,  men vet att hon är hett efterlängtad av sin familj.

DSC_0949a

DSC_0928aa

DSC_0929a