A-kullen 1 år senare

Nu ska vi inte tro att jag inte tänker på de övriga 3 i Studsas första kull, för det gör jag :)  Även om jag nu inte känner dem utan och innan så har jag fått ett hum om hur de är – och jag hoppas att jag inte är helt fel ute… då får ni rätta mig mattar och hussar.

Se Upp Allt i allo – Sigge
Som var kullens ferdinand och matvrak. Är väl fortfarande rätt förtjust i mat om man säger så ;)  Däremot har han släppt lite av sin ferdinandattidtyd… Även Sigge är rätt obrydd i det mesta, har den där coolheten över sig – glad och social i allt och alla. Ett drag från sin mor är att han pratar när han blir glad – nästan en volym högre än Studsa (men då är ju även pappa Måsen en sångfågel).  Kan ha lite svårt att komma ner i varv om han är riktigt uppspelt. Men är verkligen supergo och en sådan där hanhund som jag vill att hanhundar ska vara, inte ett dugg ”haniga” utan kan umgås med alla sorters hundar utan problem. Även Sigge är duktig på att läsa hundspråk! Är lättmotiverad med både godis och lek. Extriört är Sigge en rejäl hane utan att bli kraftig, han har bra kropp, bra benstomme och ett superfint huvud med haka (!), tyvärr en dålig svans som är hans största akilleshäl. Bra vinklad runt om och har en bra front. Pälsmässigt har Sigge en rejäl pälsväxt men en sådan typ som tovar så in i bomben, något en rakmaskin kan fixa under den värsta perioden ;) Malin med familj är så duktiga med denna gosse, går kurser och aktiverar hemma så han blir både trött i huvud och kropp :)

Se Upp Allt i ett – Sami
Har ett extra band till denne kille eftersom att han kom tillbaka snabbt efter leverans och bodde hos mig en vecka innan han hittade sin nya matte och husse.  Sami har energi, påminner mycket om sin mamma i sättet att vara – vill hela tiden att det ska hända något och kommer gärna med leksaker för att uppmuntra husse/matte att leka med honom ;)  Håller sig nära på promenader och är väldigt följsam. Har även han lätt till att ljuda, men även där är det prat och inte skall. Lär sig snabbt och har rutiner med husse och matte som han ser till att de följs, är aktiv ute och duktig på att koppla av inne. Skulle nog ha lite svårare för att koppla av i helt nya miljöer tror jag.  Även han är en sådan där snäll hane som inte skulle göra en fluga förnär. Extriört är Sami mer lik Iris än vad Sigge är, dvs mer ädlare typ – högbent, smal och med bra resning. Han har ett bra huvud, lite smalare än Sigge och även han en haka. Bra vinklar runt om och en bra svansansättning men dock en tippande svans.  Pälsmässigt har han mer en svart päls än ”blå”, dvs mer pälsväxt, mörkare och inte så tovig.
Han lever livets glada dagar hos sin matte & husse i Sundsvall – håller hela grannskapet i rörelse och är så omtyckt av både unga och gamla :D

Se Upp Allt eller inget – Mini
Fröken självständig, det var många funderingar kring denna donna när hon var 5-8v och jag tänkte ”herregud” hon verkligen bara ger sig iväg på egna upptåg utan några som helst problem att jag och övriga gick åt ett annat håll. Hemma hos Cissi & Magnus med barn har hon fortsatt vara lite åt samma håll, även om jag tror att de lyckades stoppa hennes framfart i det avseendet… Men även Mini är sådär läskigt finurlig och smart, gör hyss som gynnar henne och har lätt för att lära sig. Tror hon är rätt lik Studsa i sättet att vara, en glad, framåt, stundtals intensiv tjej som gäääärna jobbar. Okomplicerad och lätt att ha att göra med! Inga problem med människor eller hundar. Är nog en mer ”känsligare” individ än Iris, och precis som sin mor tror jag Mini är snabb i sina handlingar och man handlar först och tänker sen. Clownaktig och tror hon kommer ge familjen riktigt många grå hår, för det gäller att hänga med i svängarna.  Mini är också den av tikarna som är lik Studsa extriört, liten, kompakt och har en riktigt bra kropp under all päls. Fint huvud, lite knapp haka, bra ögon och verkligen ett feminint uttryck.  Även hon har en bra ansatt svans men en tippande sådan. Hon är svart i pälsen och har en superduperpälsväxt – som familjen är superduktiga att sköta både till vardags och för utställning! Är så glad att lilla fröken har hamnat hos just Cissi och Magnus, där det både är löpning, spår, lydnad och lite annat på schemat för denna aktiva madame!

Se Upp Allt som allt – Iris
Sammanfattar lite av det jag skrivit förut så hon ändå kommer med på ett hörn av hela kullbeskrivningen ;)  Iris är en väldigt balanserad tik som inte hetsar upp sig för något, orädd och tar sig an nyheter med glädje. Hon vill gärna vara med där saker händer. Är smart och eftertänksam och löser problem lätt, det går däremot inte att lura denna fröken på något sätt – varken med godis, lek eller andra påhitt. Hon är alldeles för smart för sådant. Lär sig gärna nya saker och har en repertoar av tricks.  Även Iris pratar men har inget direkt pip eller överdrivet skall. Iris lär sig fort och hela familjen är inblandad i diverse tricks och träning både med fokus på lydnad/freestyle/Spår. Extriört är Iris av en ädel typ, hon har högre ben och en slank siluett med bra resning! Ett superfint smalt huvud men med ljusa ögon och en något fattig haka. Bra ansatt och rak svans.  Familjen Almstedt-Nyman avgudar denna hund från nostipp till svanstipp och hon har verkligen hamnat rätt!

Så sammanfattningsvis – hela kullen är glada, sociala och väldigt lättsamma hundar. De har i olika grad behov av aktivering, men ingen kräver något extremt och ingen är helt nöjd med att bara vara, tycker alla om att få vara med och att bli sysselsatta/aktiverade. Alla har bra näsa, tror kanske att Iris och Sigge har mer en spårnäsa medan Mini och Sami jobbar mer med ett sökmönster (Cissi du får korrigera om jag har fel om Mini). De har alla lätt för att prata men ingen verkar vara en ”ljudare” för övrigt. Hanarna verkar ha aningens svårare att koppla av om det händer något men fortfarande inget som verkar vara extremt. De är alla fyra härliga aktiva familjemedlemmar som gärna visar sin påhittighet både i träning och annars också ;)

Extriört är de rätt olika varandra, men alla har starka och svaga sidor och jag tycker mig kunna se att de är uppdelade i 2 ”läger” vad det gäller typ. Iris och Sami en slankare, resligare och ”längre” typ medan Mini och Sigge är mer ”köttbulletypen”, dvs mer kompakta och korta. Alla har fått fina huvuden och bra proportioner i sina kroppar, vilket är huvudsaken – ingen ser ut som en älg eller en tax utan det är rätt proportioner av den kropp de har.

Det ska bli SÅ roligt att göra MH i höst!! Och få se alla bredvid varandra, jag beställer fint väder redan nu så är vi väl garanterade det – eller?