Planer för framtida kullar

Ingen kull planerad för 2019.

För 2020 hoppas jag på flera kullar; en med leverans kring mars och en med leveransklara valpar kring början av sommaren, mer information när parningar skett – har du specifika frågor eller vill visa ditt intresse är du välkommen att höra av dig på epost; malin@ kennelseupp.se
Planering

Planering

Bakom varje valpkull ligger det massa tid, planering och givetvis även drömmar och mål. 

Varje valpkull är en ynnest att följa redan från planeringsstadiet tills det att de är vuxna individer och har formats av sina nya ägare.

För mig är det typiska pudeltemperamentet, ur mitt perspektiv (läs mer under ”om oss”), en av de viktigaste stöttepelarna när jag planerar en kull, det tillsammans med exteriören och hälsan är det som utgör grunden för hur jag väljer avelsdjur.

Hur mycket planering, tankar och mål jag än må ha med en specifik kombination så styr moder natur en hel del och jag kan aldrig lämna garantier för temperament, hälsa eller exteriör. 

Uppväxt

Uppväxt

Valparna föds i mitt sovrum och lever sedan i hus och hem med mig och övriga flockmedlemmar (på två och fyra ben). Det är min målsättning att de vid 8 veckor ska ha påbörjat sin livs resa mot att bli trygga, sociala och nyfikna hundar.

De första 3 veckorna får de lugn och ro i valplådan med sin mamma, sedan börjar de tulta runt får de även bekanta sig med lite leksaker och mat. Ju äldre de blir desto mer saker att undersöka! Jag låter dem vänja sig vid olika material såsom metall, plast, skinn m.m – både att bita i och att gå på.

Träna motorik med möjlighet att klättra uppåt, balansera och härja fritt med syskon i skog och mark är bra för kropp och knopp. Även fast vi bokstavligen bor i skogen så åker vi de sista veckorna bil regelbundet till andra delar av skogen just för att vänja dem med bilåkande.

De är vana vid pälsvård och hantering från tidig ålder, något som är viktigt för pudelvalpar då det är en del av deras framtida vardag.

 

Framtiden

Framtiden

Vid leverans är målsättningen att de ska ha fått bekanta sig med en del av vida världen och att utvecklat sinnen och nyfikenheten. Hur valparna hanterar nyheter i vardagen hos sin uppväxt hjälper även mig som uppfödare att hitta rätt valp till rätt valpköpare. Jag förbehåller mig rätten att välja valpköpare och även valp, detta för att det i så stor utsträckning som möjligt ska bli rätt redan från start.

Jag vill mer än gärna ha en nära kontakt med mina valpköpare, svarar alltid på alla frågor och finns tillgänglig både på telefon och mail dygnet runt. Anordnar valpträffar, samt BPH/MH och eftersom att Sverige är ett avlångt land har jag även valt att ha en facebookgrupp som är sluten för de med valp från Se Upp så vi kan ta del av varandras vardag – från stort till smått!

Att kunna följa valparna utvecklas till vuxna individer är en oerhört viktig pusselbit för min fortsätta avel och jag värderar det oerhört högt.

Flytten

Flytten

När valpen flyttar från mig är den givetvis registrerad i Svenska kennelklubben, tillsammans på leveransdagen skriver vi ett köpeavtal enligt SKKs regler.

När valpen levereras är den:
– besiktad hos veterinär (intyget ej äldre än 7 dagar)
– avmaskad upprepade gånger 
– chipmärkt
– försäkrad mot dolda fel

Helt underbar och säkerligen även en liten plåga i tid och otid 😉 

Utöver köpeavtal, veterinärbesiktningsintyg och stamtavla följer ett kompendium med lite tips och råd kring vardagslydnad, pälsvård och annat man kan tänka på när man har en valp i huset.

Karda, leksaker, filt, koppel och halsband samt foder valpen är van att äta är även det sådant som följer med.

Vi vinkar hejdå, och på återseende, och ert nya liv börjar!