Skip to content

Valpinformation

Min målsättning är 

“Att föda upp hundar med stor portion nyfikenhet, leklust och uthållighet – som för mig är grundstenarna till både en bra sällskapshund och tränings/tävlingskamrat”  
 
“Att en valp som lämnar mitt hem ska vara socialiserad och trygg för att få en god start i livet oavsett vilken (hem)miljö den flyttar till”
 
“Att avla på hundar som har det sociala, lekfulla och arbetssamma pudeltemperament jag eftersträvar samt är hälsotestade och av god exteriör kvalité.”
 

Planering

Bakom varje valpkull ligger det massa tid med planering, både teoretiskt med stamtavlor och dylikt men också det praktiska med hälsotester, meritering och att åka iväg för själva parningen. Givetvis även finns där drömmar och mål. Varje valpkull är en ynnest att följa redan från planeringsstadiet tills det att de är vuxna individer och har formats av sina nya ägare. 

För mig är det typiska pudeltemperamentet, ur mitt perspektiv (läs mer här), en av de viktigaste stöttepelarna när jag planerar en kull, det tillsammans med exteriören och hälsan är det som utgör grunden för hur jag väljer avelsdjur. Sunda, friska och trevliga! 

Hur mycket planering, tankar och mål jag än må ha med en specifik kombination så styr moder natur en hel del och jag kan aldrig lämna garantier för temperament, hälsa eller exteriör. 

Även om planer ibland ändras av olika orsaker så är min målsättning alltid densamma! 

Valp

Uppväxt

Det är min målsättning att valparna vid 8 veckor ska ha påbörjat sin livs resa mot att bli trygga, sociala och nyfikna hundar med gott gry i både knopp och kropp.  

De första 3 veckorna får de lugn och ro i valplådan med sin mamma, avskilda från övriga hundar här hemma och med mig sovandes precis bredvid. När de sedan börjar tulta runt får de börja bekanta sig med lite leksaker och mat, utomhusmiljö och träffa övriga nyfikna flockmedlemmar. Nu börjar de också så sakta ta emot besök från ivriga valpspekulanter och vänner i min omgivning (från det att de passerat 4-5v). 

Ju äldre de blir desto mer saker att undersöka! Jag låter dem vänja sig vid olika material såsom metall, plast, skinn m.m – både att bita i och att gå på. Träna motorik med möjlighet att klättra uppåt, balansera och härja fritt med syskon i skog och mark är bra för kropp och knopp. Det vänjer dem för kommande liv hos nya ägare, socialisering och miljöberikning är en stor del av de sista veckorna hos mig. Vi åker bil, vi besöker nya ställen och träffar givetvis olika människor i olika åldrar. Aldrig på något sätt forcerat utan alltid på valparnas villkor och korta stunder, men ju mer jag förbereder dem för att livet inte bara består av mitt hem desto tryggare valp flyttar från mig. 

De är vana vid pälsvård och hantering från tidig ålder, något som är viktigt för pudelvalpar då det är en del av deras framtida vardag.

DSC_1235

Framtid

Vid leverans är målsättningen att de ska ha fått bekanta sig med en liten del av vida världen. Hur valparna hanterar nyheter i vardagen hos sin uppväxt hjälper även mig som uppfödare att hitta rätt valp till rätt valpköpare. Jag förbehåller mig rätten att välja valpköpare och även valp, detta för att det i så stor utsträckning som möjligt ska bli rätt redan från start. 

Jag vill mer än gärna ha en nära kontakt med mina valpköpare, svarar alltid på alla frågor och finns tillgänglig både på telefon och mail dygnet runt. Anordnar valpträffar, samt BPH/MH och eftersom att Sverige är ett avlångt land har jag även valt att ha en facebookgrupp som är sluten för de med valp från Se Upp så vi kan ta del av varandras vardag – från stort till smått!

Att kunna följa valparna utvecklas till vuxna individer är en oerhört viktig pusselbit för min fortsätta avel och jag värderar det oerhört högt.

När valpen flyttar från mig är den givetvis registrerad i Svenska kennelklubben, tillsammans på leveransdagen skriver vi ett köpeavtal enligt SKKs regler.

När valpen levereras är den:
– besiktad hos veterinär (intyget ej äldre än 7 dagar)
– avmaskad upprepade gånger 
– chipmärkt
– försäkrad mot dolda fel

Utöver köpeavtal, veterinärbesiktningsintyg och stamtavla följer ett kompendium med lite tips och råd kring vardagslydnad, pälsvård och annat man kan tänka på när man har en valp i huset. Karda, leksaker, filt, koppel och halsband samt foder valpen är van att äta är även det sådant som följer med.

Vi vinkar hejdå, på återseende, och ert nya liv börjar!

DSC_0770a