Skip to content
seupp

I ett hus vid skogens slut… 

Långt ute på landet omringad av skog och med närhet till havet bor jag och mina hundar.  Just nu består flocken av 1 äldre tik och 1 hane. De bor med mig som högt älskade familjemedlemmar. .
All ledig tid tillbringas med hundarna och det blir åtskilliga timmar i skog, mark, träningsplaner, i trimrum och på tävlingar av olika slag. Dagarna kantas av skogsaktiviteter; träning i spår, uppletande och jaktapportering. Varvat med lite lydnad och rallyträning. Tyvärr räcker inte tiden riktigt till för träning på den nivå som tävling kräver just nu och därför håller vi en hobbynivå på vår träning och njuter av nöjda hundar i vardagen (de skulle ju i och för sig vara väldigt nöjda med tävlingsliv också 😉 ). Jag tycker också mycket om att en hel del av min tid går till att ha kontakt med mina valpköpare, en viktig pusselbit! 
 
Jag är aktiv i rasklubben vilket också tar en del tid i anspråk, tycker dessutom om att utbilda mig och förkovra mig inom hunderiet; både inom SKKs utbildningsutbud men också via universitet och högskola. 
 
seupp

Energifylld
Arbetsglad
Allsidig! 

DSC_0134

Pudel för mig

Den ultimata pudeln för mig är en glad, energisprudlande, finurlig, arbetsvillig,  framåt och social hund som är med på all slags aktivitet dess ägare vill göra. Oavsett om det är träning och tävling i lydnad, bruks, freestyle, utställning eller ett aktivt sällskapsliv. Att vilja vara med och sysselsätta sig är lika viktig som förmågan att kunna koppla av oavsett vilket liv hunden och ägaren lever. Jag värderar rasens allsidighet oerhört högt.

För mig är pudeln en sällskapsras med utmärkta egenskaper för att även vara en tränings och tävlingskamrat, utan att ha ett behov av att behöva arbeta för att fungera i vardagen. En pudel ska vara så trygg, stabil, ha glimten i ögat och lagom på alla sätt och vis att den ska klara av olika typer av hemmiljöer. Deras lättsamma, spralliga och glada sätt gör dem snabbt till familjens mittpunkt och underhållare, precis som det ska vara. Målsättningen är att föda upp hundar med stor portion nyfikenhet, leklust och uthållighet – som för mig är grundstenarna till både en bra sällskapshund och tränings/tävlingskamrat.

Jag avlar på hälsotestade individer som har det pudeltemperamentet som jag värdesätter. En förutsättning för att en hund ska hålla både för aktivt sällskapsliv och träningsliv är att de är korrekt byggda och exteriören är viktig ur många aspekter! 

Utvärdering

För mig är det viktigt att utvärdera en kull, både till temperament, hälsa och exteriör. Inget av detta kan jag göra utan mina valpköpare och de spelar en oerhört stor roll i min uppfödning. En kontakt med mina valpköpare är därför A och O för mitt avelsarbete; jag anordnar kennelträffar, läger, valpträffar och finns alltid på telefon eller via mail/messenger. Vill man ha hjälp med pälsvård och utställning så finns jag behjälplig eller kan hänvisa vidare (gällande klippning) om vi bor långt ifrån varandra. Träningstips, trix och andra små knep delger vi gärna varandra i min facebookgrupp för valpköpare. 

 
Ingen fråga är för liten att ställa och jag vill väldigt gärna att man hör av sig vid eventuella funderingar kring både stort och smått gällande sin hund. 
 
Mätbara hälsotester och mentala beskrivningar är också en del av mitt avelsarbete som jag behöver mina valpköpares hjälp med. Röntgen av höfter och undersökning av patella (knän) är de hälsomässiga tester jag gärna ser att man gör på sin hund, jag sponsrar med en del av kostnaden. Den mentala beskrivningen, MH eller BPH, är ett sätt för mig att se hur hundarna objektivt agerar vid samma fasta situationer och ger mig därför ofta indikationer vad som kan vara ärftligt efter en specifik tik/hane. Det brukar dessutom vara en rolig, spännande dag att både genomföra själv med sin hund men också se kullsyskon göra (om man passar på att göra det tillsammans med övriga, jag försöker samla alla i kullen som vill). 

 

fjallen1024
logganhemsidatransparant

Se Upp 

Sommaren 2008 fick jag kennelnamnet Se Upp registrerat hos SKK/FCI, ett namn som växt fram under en längre tid.

Ett namn som visar att pudlar från min uppfödning är något att ”se upp” för på tävlingsbanorna, pudlar att ”se upp” till och pudlar som är lämpade både för ett aktivt sällskapsliv likväl som aktiv inom någon tävlingsgren. 

 

Valparnas uppväxt 

Vid leverans är målsättningen att varje valp ska ha fått bekanta sig med en liten del av vida världen. Tiden hos mig som uppfödare består givetvis av lugn och ro; att få en god start för sitt nya liv oavsett hur det ser ut. Men lugn och ro måste också kantas av möjlighet att utveckla alla sina sinnen. Att få lukta, smaka, titta och höra på diverse – att få undersöka fritt och bli framåt för nya äventyr!

Det innebär bland annat att de får lite olika mat i magen för att vänja sig vid både färskfoder, torrfoder och får smakprover av morötter, ost eller vad det nu kan bli. De får åka bil och korta stunder vistas på andra platser; skog, vatten, mina föräldrars hus. De får öva på att ha märkliga underlag under tassarna, såsom plast och metall eller gummi. Precis som de får leka med diverse saker som kanske inte kategoriseras som hundleksaker i sig. Det låter större och mer avancerat än det i verkligheten är – men grunden är så oerhört viktig och detta är grunden för mig och det vill jag att mina valpar får med i bagaget. 

Hur valparna hanterar nyheter i vardagen hos sin uppväxt hjälper även mig som uppfödare att hitta rätt valp till rätt valpköpare. Jag förbehåller mig rätten att välja valpköpare och matcha ihop person med, vad jag tror, är rätt valp, detta för att det i så stor utsträckning som möjligt ska bli rätt redan från start. 

Läs mer om under “Valpar – Valpinformation”

 

 

IMG_6428