Pudeln för mig

Den ultimata pudeln för mig är en glad, energisprudlande, finurlig, arbetsvillig,  framåt och social hund som är med på all slags aktivitet dess ägare vill göra. Oavsett om det är träning och tävling i lydnad, bruks, freestyle, utställning eller ett aktivt sällskapsliv. Att vilja vara med och sysselsätta sig är lika viktig som förmågan att kunna koppla av oavsett vilket liv hunden och ägaren lever. Jag värderar rasens allsidighet oerhört högt.

För mig är pudeln en sällskapsras med utmärkta egenskaper för att även vara en tränings och tävlingskamrat, utan att ha ett behov av att behöva arbeta för att fungera i vardagen. En pudel ska vara så trygg, stabil, ha glimten i ögat och lagom på alla sätt och vis att den ska klara av olika typer av hemmiljöer. Deras lättsamma, spralliga och glada sätt gör dem snabbt till familjens mittpunkt och underhållare, precis som det ska vara. Målsättningen är att föda upp hundar med stor portion nyfikenhet, leklust och uthållighet – som för mig är grundstenarna till både en bra sällskapshund och tränings/tävlingskamrat.

Jag avlar på friska och hälsotestade individer som har det pudeltemperamentet som jag värdesätter. En förutsättning för att en hund ska hålla både för aktivt sällskapsliv och träningsliv är att de är korrekt byggda och exteriören är viktig ur många aspekter!

Namnet Se Upp

Sommaren 2008 fick jag kennelnamnet Se Upp registrerat hos SKK/FCI, ett namn som växt fram under en längre tid.

Ett namn som visar att pudlar från min uppfödning är något att ”se upp” för på tävlingsbanorna, pudlar att ”se upp” till och pudlar som är på frammarsch.

Utvärdering

 • Jag avlar på friska och hälsotestade individer som har det pudeltemperamentet som jag värdesätter. En förutsättning för att en hund ska hålla både för aktivt sällskapsliv och träningsliv är att de är korrekt byggda och exteriören är viktig ur många aspekter!

  För mig är det viktigt att utvärdera en kull, både till temperament, hälsa och exteriör. Innan tiken får en ev. nästa kull. Inget av detta kan jag göra utan mina valpköpare och de spelar en oerhört stor roll i min uppfödning. 

  Läs mer genom att trycka på pilarna 

 • <h3>Nära kontakt och stöttning</h3>

  A och O i mitt avelsarbete är mina “valpar” och med dem deras ägare. När en liten 8 veckors valp flyttar från mig har jag sett glimtar av både egenskaper och exteriör men mycket ska ju ske på vägen till vuxenlivet. Därför är kontakten med mina valpköpare väldigt viktig; ingenting är för smått att varken fråga eller berätta – det är på så vis jag lär känna både hund och ägare för att lättare kunna göra en utvärdering av vad som blev av den där lilla guldklimpen i valplådan. Genom kunskap och vetskap om individerna kan jag göra en utvärdering av kullen som helhet.

  All kontakt är givetvis frivillig; men jag vill gärna att man ser sig som en de av en (hund)familj där alla är välkomna oavsett vad man och hunden pysslar med till vardags. För mina valpköpare har jag en låst facebookgrupp där vi delar med oss av stort och smått från vardagen.

  Årligen arrangeras en kennelträff så vi alla kan ses, några år har vi vart i fjällen i några dagar, andra setts hemma hos mig eller i skogen för olika aktiviteter.

   

 • <h3>MH & BPH </h3>

  För att kunna följa upp avkommors mentalitet och se vad mina olika tikar lämnar mentalt brukar jag bjuda in till en mentalbeskrivning, MH, eller ett BPH (beetende och personlighetsbeskrivning hund). Ofta för varje kull för sig men skulle jag ha två kullar födda relativt nära varandra så samlar jag ihop båda kullarna.

  Detta är ofta oerhört roligt; dels att få träffa sin hunds syskon men också för att se hur just sin egna hund reagerar och agerar på momenten man gör. Värt att minnas att dessa beskrivningar speglar hunden just den dagen och inte ska ses som ett facit över hur hunden är.

  När flera avkommor efter en och samma tik (och/eller hane) kan jag som uppfödare se om det finns några röda trådar i hur hundarna reagerat och agerat på beskrivningarna och ha det som en pusselbit i mitt fortsatta avelsarbete.

  För mig som uppfödare är det en pusselbit i ett stort pussel där alla bitar är lika viktiga.

   

 • <h3>Pälsvård & exteriör</h3>

  Att pudeln är en pälsras är väl ingenting som undgått någon – fördelen är ju att man kan ha sin hund i så många olika varianter av frisyrer. Jag finns alltid tillhands för råd och tips kring pälsvård som kan handla om allt ifrån vilka verktyg som är bra, hur man klipper en viss frisyr eller hur man gör när man badar/borstar. Bor man i närheten finns jag även tillhands för att hjälpa till med klippning.

  Är man intresserad av att ställa ut sin hund så hjälper jag till även med det; både med tips och råd men också rent fysiskt om man vill så. Att hålla en pudel i utställningskondition kräver ju dock även att man är envis och villig att lära själv.

  Att utvärdera den exteriöra biten av min avel görs dels genom de officiella utställningar valpköparna åker på och då hundarnas kritiker. Men också genom att fysiskt träffa hunden för att se med egna ögon dess styrkor, svagheter och likheter/olikheter med syskon och föräldrar. Därför är det så viktigt för mig att få se mina valpar och valpköpare flera gånger i hundens liv.

 • <h3>Hälsa </h3>

  Pudeln som ras är en tämligen frisk hundras, det finns givetvis sjukdomar som pudlar kan få – precis som hos alla raser… Men vi har få rasbundna genetiska sjukdomar på pudlarna.

   

  För mellanpudel finns ett hälsoprogram för prcd-pra som är en variant av pra som gör drabbade hundar blinda. Detta är en av de sjukdomar som faktisk är genetiska för bland annat pudel (finns fler raser), det innebär att om en sjuk hund eller en bärare av sjukdomen paras med en annan sjuk alt. bärare kommer man få sjuka valpar. Vi har idag ett DNA test för detta och tack vare det kan vi använda de hundar som är bärare mot anlagsfria individer. Detta DNA-test är det enda som Svenska Kennelklubben har som krav på att mellanpudeln ska ha gjort innan avel, först då får man nämligen registrera valpar.

  Rasklubben, Svenska Pudelklubben, rekommenderar att mellanpudeluppfödare ögonlyser (efter 18 månader och 5 år), HD-röntgar och patellaundersöker hundar innan de tas i avel.

  Mina hundar som går i avel är därför HD-röntgade, patellaundersökta, ögonlysta och antingen DNA-testade eller fria via föräldrar gällande prcd-PRA.

  För att jag ska kunna utvärdera min avels hälsa uppmuntrar jag mina valpköpare till att hälsotesta sina hundar. Främst gällande höfter och knän. När hunden blir HD-röntgad och resultatet finns synligt på Hunddata återbetalas en del av köpesumman.

I ett hus vid skogens slut

Jag och hundar bor långt ute på landet utanför Norrtälje (mot Väddö) i ett litet hus på en stor tomt mitt i skogen där vi trivs! Just nu består flocken av 2 tikar (11 och 6 år gamla) och 1 hane på 1,5  år. De bor med mig som högt älskade familjemedlemmar och förgyller mitt liv.

All ledig tid tillbringas med hundarna och det blir åtskilliga timmar i skog, mark, träningsplaner, i trimrum och på tävlingar av olika slag. Dagarna kantas av skogsaktiviteter; träning i spår, uppletande och jaktapportering. Varvat med lite lydnad och rallyträning. Tyvärr räcker inte tiden riktigt till för träning på den nivå som tävling kräver just nu och därför håller vi en hobbynivå på vår träning och njuter av nöjda hundar i vardagen (de skulle ju i och för sig vara väldigt nöjda med tävlingsliv också ;) ). Jag njuter också mycket av att ha en nära kontakt med mina valpköpare. 

 Jag har valt att leva och andas hund och för mig är det ett livsval, en livsstil.  För att kunna ge mina hemmavarande hundar den tid och engagemang som de behöver – och samtidigt kunna komma vidare i mina linjer har jag valt att ha fodervärdar. 

Jag är aktiv i rasklubben vilket också tar en hel del tid i anspråk, det är både roligt och oerhört lärofyllt. Jag är utbildad instruktör via SHU/SBK, har läst en de hund- och djurkurser i beteende och kommunikation på universitetsnivå samt delar av SKKs gamla uppfödarutbildning samt den nya från 2016.  De somrar jag i min ungdom spenderat på kennlar som “kennelflicka” är ovärderliga i avseende valpning, valpkullar, pälsvård och flockliv – de lärde mig för livet och jag är evigt tacksam för att jag fick den möjligheten. 

För att läsa mer om mig och min hundbakgrund klicka här

DSC_0314